Frågor & svar

Det kan betyda att du redan nått 20 grader i lägenheten. Ingenting behöver alltså vara fel på dina element. Elementen i lägenheten är försedda med en termostat som känner av inomhustemperaturen. Den släpper fram värme till dess att temperaturen i lägenheten är ungefär 20 grader, därefter stängs den av och då kan elementen upplevas som kalla. Skulle temperaturen i din lägenhet sjunka släpps automatiskt värmen fram.

Tänk på att aldrig ställa möbler framför eller låta tjocka gardiner hänga för elementen, då känner termostaten bara av temperaturen närmast elementet även om övriga lägenheten är kallare. Detsamma gäller för elementskydd.

Nej, det är inte tillåtet. Grillning på balkongen kan medföra både brandfara och grannar som klagar på röklukt.

Nej, så kallade fasta el- och rörinstallationer får bara göras av fackman med behörighet. Den här regeln är till för din egen och andras säkerhet.

Det går bra att du på egen hand målar din lägenhet. Men du måste tänka på att arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. Har du använt felaktigt material, utfört jobbet slarvigt eller valt extrema färger och mönster kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar ut.

Rådgör alltid med din förvaltare innan du sätter igång. Det gäller särskilt om du vill sätta in persienner, lägga in golv eller heltäckningsmatta, samt åtgärder i våtutrymmen.

Ja, om monteringen görs fackmannamässigt. Att borra i en vägg medför alltid risk att skada el- och vattenledningar. Använd hellre ett bordsstativ på din tv så slipper du skador på väggen. Du är dock alltid skyldig att återställa den dagen du flyttar ut. En vägg-tv innebär ofta stora hål som kan vara besvärliga att återställa.
Uppsägningstiden för en lägenhet är tre månader och räknas i hela kalendermånader. Din uppsägningstid står specificerad i ditt hyreskontrakt.
Kontakta Norén Fastigheter på 0451-829 10 alternativt info@norenfastigheter.se

Vardag mellan 09.00 – 12.00 kontakta din fastighetsskötare, numret står i trappuppgången. Övrig tid, kontakta låssmed. Tänk på att du måste kunna visa legitimation vid låsöppning av din lägenhet. Kostnaden för detta betalar du själv.

Det allra bästa är om du har reservnyckel hemma hos en vän eller granne. Då behöver du aldrig riskera extrakostnader för utelåsning.

Vid onormalt slitage och vållande av skada är du enligt hyreslagen ersättningsskyldig. Du ansvarar även för skador som uppkommer genom att någon som tillhör hushållet eller gästar dig uppträtt vårdslöst eller försumligt. Har du inneboende eller till exempel externa hantverkare som orsakar skador i din lägenhet är även det ditt ansvar.
Nätägare är det företag som lägger elnätet och elledningarna i det området där du bor och som ansvarar för underhållet och servicen av dem. Det är nätägaren som ansvarar för att överföringen av elen som du köper av din elleverantör fungerar som den ska. Att byta nätägare är inte möjligt. Nätavgiften består bland annat av abonnemangsavgiften och överföringsavgiften (kostnad för att transportera elen).

Elleverantören är det företag som du köper din el ifrån. Din nätägare kan även i vissa fall vara din förvalda elleverantör innan du gjort ett eget val. Du är fri att byta elleverantör enligt eget val. Du är även geografiskt obunden, så du som bor i södra Sverige kan lika gärna köpa el från en elleverantör i norra Sverige och vice versa.

Överlåtelse till närstående (barn eller sambo)

  1. Du kan överlåta din lägenhet till ett barn eller en sambo.
  2. Den du vill överlåta till måste ha bott tillsammans med dig i lägenheten i minst tre år.

Din överlåtelse måste godkännas av oss

För att någon ska få ta över avtalet måste:

  • personen ha fast anställning.
  • personen vara fri från hyresskulder.
  • inga betalningsanmärkningar.

Det går inte att överlåta till inneboende eller ärva en hyresrätt.