Så söker du lägenhet

Registrering och intresseanmälan

För att söka en ledig lägenhet hos oss behöver du registrera dig som bostadssökande, där anger du dina personuppgifter, önskemål osv. När du gjort det får du ett användarnamn och lösenord så att du kan logga in på din sida. Nu kan du lämna intresseanmälningar för lediga lägenheter. Du kommer även få ett mail när vi får en ledig lägenhet som passar dina önskemål.

Håll ditt konto uppdaterat

För att dina intresseanmälningar och önskemål ska finnas kvar hos oss behöver du minst var sjätte månad logga in på din sida. I annat fall stängs ditt konto och du måste registrera dig som bostadssökande på nytt.

Vad händer sen?

När du har lagt lägenheten i din intressekorg finns du också med i våra listor över sökande för just den lägenheten. Vi tar sen kontakt med dig om du är aktuell för visning. Läs mer om uthyrningsprocessen när en lägenhet blir ledig och hur vi gör vårt urval.

Lägenheten syns inte i min intressekorg

Om en lägenhet som du har anmält intresse för inte längre syns i din Intressekorg, beror det på att uthyrningsprocessen har påbörjats och att lägenheten tagits bort från hemsidan. Du finns fortfarande med bland de sökande även om den inte längre syns i din intressekorg.

Uthyrningspolicy

 • Den/de sökande ska vara myndig, det vill säga över 18 år
 • Den/de sökande ska ha en fast anställning
 • Vi gör en rutinmässig kreditupplysning på alla blivande hyresgäster. Denna får inte visa på betalningsanmärkningar, skulder eller andra för boendet negativa referenser
 • Positiva referenser från tidigare hyresvärdar stärker avsevärt chanserna i urvalsprocessen
 • Den/de sökande som inte uppfyller kravet om godtagbar inkomst har möjlighet att lämna borgensman som säkerhet. Borgensman ska då uppfylla samma krav som ställs på den/de sökande
 • Din månadsinkomst efter skatt ska motsvara minst 2 månadshyror.
 • Som godkänd inkomst räknar vi:
  • Lön från arbete.
  • Inkomst från kapital.
  • Samtliga bidrag och ersättningar från försäkringar t ex bostadsbidrag, studiebidrag, A-kassa, pension, sjukersättning m fl.
 • Antalet personer som ska bo i lägenheten ska vara väl anpassade till lägenhetens storlek. En 1:a är anpassad för max 2 personer, en 2:a för max 3 personer, en 3:a för max 4 personer och en 4:a för max 5 personer, osv.

Hemsidan och inbjudan till visning

När vi får in en uppsägning av en lägenhet lägger vi ut den lediga lägenheten på vår hemsida. Hur länge en lägenhet ligger på vår hemsida varierar.
Vi har inget kösystem utan vi väljer vilken eller vilka hyresgäster som vi anser passar in i den aktuella lägenheten och fastigheten bland de som anmält sitt intresse. Vi tar även hänsyn till att boendet ska passa dina behov och vara en långsiktig lösning för oss som bostadsbolag. Storleken på lägenheten, kostnaden för lägenheten samt hur hyresgästsammansättningen ser ut i fastigheten påverkar också.

Hur många som bjuds in till visning varierar från lägenhet till lägenhet. Till de som erbjuds visning skickas en inbjudan via e-post.

Visning av lägenheten

Om aktuell lägenhet är bebodd sköter oftast befintlig hyresgäst visningen av lägenheten. Ibland kan det vara så att vi har en s.k. öppen visning av lägenheten och då är personal från Norén Fastigheter på plats. I dessa fall är det oftast fler inbjudna till visningen än om nuvarande hyresgäst själv håller i den. Står lägenheten tom är det alltid personal från oss som du träffar.

Vem får lägenheten?

När alla varit och tittat på lägenheten och återkommit till oss med sitt svar tittar vi vidare på de som har tackat ja. Vi gör en kreditupplysning, ringer referenser från tidigare hyresvärd och begär in arbetsgivarintyg som styrker inkomst och anställningsform om det behövs. Matchar den totala inkomsten i hushållet inte vårt krav kan vi komplettera med en borgen.
När vi har tagit beslut på vem som får lägenheten tar vi kontakt via telefon och erbjuder ett förstahandskontrakt. Övriga sökande som har fått ett visningserbjudande blir via mail informerade om att lägenheten hyrts ut till annan sökande.

Kontraktsskrivning

Vi träffar alltid våra blivande hyresgäster för kontraktsskrivning. Då går vi igenom kontraktet tillsammans, informerar om inflyttning och svarar på eventuella frågor.

Frågor & svar

Jag behöver en lägenhet omgående, hur gör jag?
För att kunna söka en lägenhet måste du vara registrerad hos oss. Du registrerar dig på hemsidan.
Hur svarar jag på erbjudande om lägenhet?
När du har fått erbjudande om en lägenhet och du har varit och tittat på den ska du lämna besked oavsett om du är intresserad av lägenheten eller inte. Du svarar på dina sidor.
Är redan hyresgäst och vill söka en ny lägenhet?

När du har blivit hyresgäst hos oss och även vill stå som sökande får du registrera dig på nytt.

Tänk på att du har en uppsägningstid på 3 månader på din nuvarande bostad och att du kan drabbas av dubbla hyror under en period om en ny hyresgäst inte kan flytta in i din gamla bostad direkt när du flyttar ut.

Hur väljer Norén Fastigheter ut vem som får en lägenhet?
Vi har inget kösystem utan vi väljer vilken eller vilka hyresgäster som vi anser passar in i den aktuella lägenheten och fastigheten bland de som anmält sitt intresse. Vi tar även hänsyn till att boendet ska passa dina behov och vara en långsiktig lösning för oss som bostadsbolag. Storleken på lägenheten, kostnaden för lägenheten samt hur hyresgästsammansättningen ser ut i fastigheten påverkar också.

Hur många som bjuds in till visning varierar från lägenhet till lägenhet. Till de som erbjuds visning skickas en inbjudan via e-post.

Blir jag automatiskt erbjuden lediga lägenheter?
Nej, du blir aldrig erbjuden en lägenhet som du inte själv har sökt.
Jag har sökt länge utan att få någon lägenhet, vad beror det på?
Ibland är efterfrågan större än utbudet av lediga lägenheter. Det innebär att vi inte omgående kan hjälpa alla sökande med en ny lägenhet.
Hur lång tid måste jag vänta på att få en lägenhet?
Det går inte att på förhand säga hur lång tid det tar eftersom din möjlighet att få en lägenhet beror på vilka andra som söker samma lägenhet.